Εμπειρίες

Το HypnoBirthing Greece μέσα από τα μάτια των μητέρων και των ζευγαριών που το επέλεξαν.

Οι συνεδρίες που έκανα μου φάνηκαν πραγματικά χρήσιμες την ώρα του τοκετού.
Παρόλο που το πλάνο που είχα σκεφτεί ανατράπηκε ολοσχερώς, οι χαλαρώσεις ήταν σύμμαχος μου σε ένα δύσκολο διήμερο αναμονής, όπου χρειαζόταν πολύ υπομονή, ξεκούραση, αλλά και κάποιος τρόπος για να «κλειδώνω» εκτός όλους όσους ανησυχούσαν, ρωτούσαν κλπ.
Εάν δεν άκουγα τις χαλαρώσεις με την μοναδική φωνή της Ευτυχίας, δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να στραφώ εσωτερικά, και να ακούσω το μωρό μου. Και μάλιστα στον χώρο του μαιευτηρίου, όπου προφανώς υπήρχε έντονη κινητικότητα και πηγαινέλα διαφόρων ανθρώπων (όσο διακριτικοί και εάν ήταν).
Η μέθοδος hypnobirthing είναι ένα μοναδικό εργαλείο!
Σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω γενικά σε κάθε στιγμή που χρειάζεται να ηρεμήσω, χαλαρώσω.
Τέλος ειδικά το σεμινάριο που έχει σχεδιάσει η Ευτυχία, είναι ιδανική πηγή τεκμηριωμένης πληροφορίας για τον τοκετό και κάθε μητέρα. Ιδίως οι πρωτότοκες, θα ωφεληθούν πάρα πολύ παρακολουθώντας το.

Σοφία Νασιάκου, μαμά, δικηγόρος

Έχοντας ήδη μια καισαρική στο ιστορικό μου είχα αποφασίσει ότι αυτή τη φορά θα έπραττα διαφορετικά. Σε όλα τα επίπεδα και από την πρώτη μέρα. Αυτή τη φορά ήθελα να νιώθω δυνατή και να αποφασίζω εγώ για εμένα και το μωρό μου. Ήθελα να έρθω σε επαφή με το σώμα μου και αυτό που του συνέβαινε. Να με ακούσω και να με καταλάβω.
Μέσα από κύκλους γυναικών έμαθα περισσότερες λεπτομέρειες για το hypnobirthing. Έψαξα λίγο σε ξένες ιστοσελίδες για εμπειρίες, άκουσα κάποια κομμάτια από χαλαρώσεις, και πήρα μια μικρή ιδέα για το hypnobirthing.
Όσο προχωρούσε η εγκυμοσύνη και έτρεχε η καθημερινότητα άρχισα να χάνω την επαφή και να ξεχνώ πως σε λίγους μήνες θα είχα να αντιμετωπίσω την πρόκληση ενός τοκετού και την έλευση ενός παιδιού που θα άλλαζε αν μη τι άλλο τις έως τότε ισορροπίες. Αποφάσισα λοιπόν να στρέψω την προσοχή σε εμένα και να επικοινωνήσω με την Ευτυχία σχετικά με το hypnobirthing. Δε θα κρύψω ότι ο τρόπος που μου μίλησε και η οργάνωσή της στα email που ανταλλάξαμε με έκαναν να πειστώ αμέσως για να ξεκινήσουμε τις συναντήσεις μας.
Οι συναντήσεις μας ήταν εκείνες οι ώρες οι ολοδικές μου! Ένιωθα ασφάλεια να συζητήσω καθετί που αφορούσε τη ζωή μου ως γυναίκα, μητέρα και επίτοκο. Οι συναντήσεις μας προσαρμόστηκαν στις δικές μου ανάγκες και ανησυχίες. Προσεγγίσαμε θέματα όπως την επαφή με το μωρό μου, τα ενδεχόμενα σενάρια τοκετού, την επούλωση του τραύματος του προηγούμενου τοκετού, τις επερχόμενες αλλαγές κ.λπ. Μέσα από τις χαλαρώσεις μάθαινα να ακούω το σώμα μου και την ψυχή μου και συνεχώς να μαθαίνω ή να συνειδητοποιώ πράγματα για εμένα.
Practise makes best… και όσο περνούσαν οι μήνες και εξασκούμουν κάτι άλλαζε και ένιωθα πιο σίγουρη, λιγότερο επικριτική με τον εαυτό μου και τα ενδεχόμενα σενάρια δε με ανησυχούσαν, παρά μου δημιουργούσαν μια ευχάριστη προσμονή.
Όταν ξεκίνησε πλέον ο τοκετός ήμουν προετοιμασμένη. Οι θετικές επιβεβαιώσεις στον τοίχο του δωματίου μου και οι χαλαρώσεις με κράτησαν γαλήνια για μεγάλο μέρος του πολύωρου και εργώδους τοκετού μου. Όσο τις άκουγα έπαιρνα δύναμη και πολλές φορές κατέληγα να χαλαρώνω τόσο, που να αποκοιμιέμαι.
Έτσι το hypnobirthing με συνόδευσε όμορφα στο ταξίδι όχι μόνο της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού μου. Οι χαλαρώσεις, οι τεχνικές αναπνοής, οι συζητήσεις με την Ευτυχία και οι συμβουλές της για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό φάνηκαν χρήσιμες και ξεπέρασαν τις προσδοκίες που είχα αρχικά. Πάνω απ’ όλα με έστρεψαν στο να φροντίσω καλύτερα εμένα και το μωρό μου και να κάνουν πιο ήρεμη, διαχειρίσιμη και πιο ευχάριστη την αναμονή αλλά και την έλευση της μικρής μου κόρης!

Ειρήνη Τζιβίλογλου, μαμά, πολιτικός μηχανικός

Το Hypnobirthing και η συνεργασία μας με την Ευτυχία, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου.
Η σοφία της διαδικασίας του Hypnobirthing, με βοήθησε να έχω πίστη στο σώμα μου, να εμπιστεύομαι το μωρό μου, να ακούω το ένστικτό μου και να δένομαι όλο και περισσότερο με το πλάσμα που μεγάλωνε μέσα μου, με κάθε χαλάρωση.
Με κάθε σαφή και ξεκάθαρη πληροφορία που μας έδινε στις συναντήσεις μας η Ευτυχία σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ο φόβος και η ανασφάλεια μίκραιναν και τη θέση τους έπαιρναν η προσμονή και η ηρεμία.
Τελικά, σημασία δεν έχει πώς οραματίζεσαι τον τοκετό σου ή πώς εκείνος τελικά θα είναι στην πραγματικότητα, για να αποφασίσεις να κάνεις Hypnobirthing. Γιατί, όπως ανακάλυψα στην πορεία, το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα μέσα από την εμπειρία μου, είναι να μάθω να αφήνομαι, να μην αναζητώ τον πλήρη έλεγχο: ανεξάρτητα με το πώς επιλέγεις ή αναγκάζεσαι να γεννήσεις, το Hypnobirthing είναι ένα εργαλείο για τον τοκετό, μα και μια ευλογία για το διάστημα της εγκυμοσύνης. Ευτυχία, σε ευχαριστώ!

Άννα Κολτσιδοπούλου, μαμά, θεατροπαιδαγωγός, ψυχοθεραπεύτρια

Η Ευτυχία με βοήθησε σημαντικά να έχω την εγκυμοσύνη και φυσική γέννα που ήθελα, χωρίς παρεμβάσεις. Η προετοιμασία του hypnobirthing μού έκανε την πιο όμορφη παρέα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κοιμόμουν το βράδυ ήρεμη και με όμορφες σκέψεις. Τα θετικά μηνύματα του hypnobirthing, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση των μαθημάτων σχετικά με το πως ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ότι μπορώ να εμπιστευτώ το σώμα μου, με συντρόφευαν κάθε στιγμή. Οι αναπνοές και οι τεχνικές κατά τον τοκετό μού προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια.
Σε ευχαριστώ βαθύτατα, Ευτυχία, για την ζεστή σου αύρα, την αγκαλιά και τις γνώσεις, και την τεχνική hypnobirthing, που θυμίζει σε εμάς, τις γυναίκες, όσα έχουμε ξεχάσει και, δυστυχώς, χάσει.

Ελένη Α., μαμά, περιβαλλοντολόγος

Την Ευτυχία, τη βρήκα τυχαία, μέσω διαδικτύου, και αυτή η τυχαία ανακάλυψή μου αποδείχτηκε πολύτιμη. Όντας 7 μηνών έγκυος, και χωρίς να έχω ξεκινήσει να σκέφτομαι τον τοκετό μου, από φόβο κυρίως, ξεκίνησα τα μαθήματα hypnobirthing μαζί με τον σύζυγό μου (πολύ σημαντικό να είναι το ζευγάρι μαζί σε αυτό). Μπήκα σε κάτι τελείως άγνωστο και πρωτόγνωρο για μένα, με έναν άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή εμπνέει ηρεμία, ασφάλεια, σιγουριά και πολλή αγάπη για αυτό που κάνει. Με την προετοιμασία που κάναμε, άρχισα να νιώθω όμορφα στη σκέψη του τοκετού, και να αποβάλλω τον φόβο που είχα. Άρχισα να απολαμβάνω την εγκυμοσύνη μου (έστω και τότε!), που την είχα πάρει από πολύ φόβο και ανασφάλεια, εξαρχής. Άρχισα να ονειρεύομαι τη στιγμή που θα είχαμε αγκαλιά το κοριτσάκι μας. Άρχισα να πιστεύω στο σώμα μου, στη φύση μου, στο μωρό μου και στον φυσιολογικό τοκετό. Και παρόλο που λόγω διαφόρων παραγόντων τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει, παρά τις δυσκολίες, όλα έγιναν τόσο φυσικά, τόσο ομαλά και όμορφα. Παρά τη δυσκολία αυτής της «μετάβασης» και τη μεγάλη αλλαγή, είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτήν, χωρίς να το έχουμε καταλάβει! Και η συμβολή της Ευτυχίας ήταν ουσιαστικής σημασίας σε αυτό. Η αυτοπεποίθηση που έχτισα με τη βοήθεια της προετοιμασίας hypnobirthing ήταν καθοριστική στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης μου, και μετά, στην άφιξη της κορούλας μας. Χάρη στην Ευτυχία, είχαμε και μια υπέροχη λοχεία! Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου. Keep going! Ελπίζω να συνεργαστούμε ξανά!

Άννα Αλεξίου, μαμά, ιδ. υπάλληλος

Καταπληκτική εμπειρία που μας βοήθησε, αρχικά, να έρθουμε σε επαφή με το μωρό, πριν καν γεννηθεί, και να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι σε λίγο καιρό δεν θα είμαστε μόνοι μας. Μας βοήθησε, ιδίως τη σύζυγο, να ξεπεράσουμε πολλούς από τους φόβους και τις ανησυχίες μας, και να δούμε μόνο τη θετική πλευρά των πραγμάτων, μαζί: σαν ομάδα και όχι ο καθένας χωριστά.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μπαμπάς, ιατρός παθολόγος

Η επιλογή μου για την προετοιμασία hypnobirthing ήρθε κάπως αυθόρμητα, τους τελευταίους μήνες τις εγκυμοσύνης μου, και ο απολογισμός δείχνει πως ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα, για μένα και την οικογένειά μας. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό, λόγω του ότι ερχόμασταν από την επαρχία στην Αθήνα, και προτιμήσαμε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις.
Η πρώτη επαφή με την Ευτυχία και το hypnobirthing άφησε εμένα και τον σύζυγό μου με πολύ θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία για τον τοκετό. Καταλάβαμε ότι ήταν κάτι που μας ταίριαζε και θα μας βοηθούσε πολύ. Όντως, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα έντονα κύματα της γέννας, καθοδόν για το σπίτι που θα γινόταν ο τοκετός, άρχισα να κάνω τις χαλαρώσεις μου και να βυθίζομαι σε ένα δικό μου μέρος. Μπόρεσα να αφεθώ και να εμπιστευτώ τον εαυτό μου. Αρκετά αγχωτική από μόνη μου, φοβόμουν ότι θα τα χάσω την ώρα του τοκετού και δεν θα συνεργάζομαι με κανέναν. Όμως, από τα πιο βασικά πράγματα που έμαθα, ήταν ότι οι μόνοι με τους οποίους είχα να συνεργαστώ ήταν ο εαυτός μου και το μωρό μας.
Η εμπειρία του hypnobirthing ενδυνάμωσε εμένα σαν γυναίκα, αλλά και τους δυο μας, τον Δημήτρη κι εμένα, σαν ζευγάρι. Όχι μόνο για την διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά, στην σχέση μας, στην σχέση μας ακόμα και με το πρώτο μας παιδί, και στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε ό,τι συναντάμε στον δρόμο μας. Ήταν το καλύτερο δώρο που κάναμε στους εαυτούς μας.

Μυρτώ Σκοπελίτου, μαμά, γεωπόνος & Δημήτρης Πέττας, μπαμπάς, αστυνομικός

Όταν έμεινα έγκυος στο τρίτο μου παιδί έπειτα από δύο καισαρικές, και αποφασισμένη να γεννήσω φυσιολογικά, ήξερα πως η κλασική προετοιμασία ανώδυνου τοκετού ήταν κάτι που δεν με αφορούσε. Επέλεξα να κάνω προετοιμασία Hypnobirthing με την προσδοκία όχι ενός τοκετού χωρίς πόνο, αλλά ενός αυθεντικού τοκετού, με εμένα να έχω τον έλεγχο.
Τα μαθήματα με την Ευτυχία, για εμένα, αποτέλεσαν συντροφιά και σημείο αναφοράς σε ολόκληρο το ταξίδι της εγκυμοσύνης μου. Το Hypnobirthing και οι χαλαρώσεις σίγουρα δεν είναι “μαγικά λόγια” που ακούς και σε κάνουν να γεννάς εύκολα. Για εμένα, δεν είναι παρά ένας χάρτης που σου δείχνει έναν δρόμο προς τον προορισμό σου. Χρειάζεται κόπος κι επιμονή για να τον διασχίσεις και να φτάσεις στο τέρμα.
Έχοντας γεννήσει τώρα πια, και παρότι ο τοκετός μου, αν και φυσιολογικός, δεν ήταν ο ιδεατός, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η προετοιμασία Hypnobirthing ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα για εμένα και το μωρό μου. Αν θα μπορούσα να περιγράψω την Hypnobirthing εμπειρία μου με ένα συναίσθημα, αυτό θα ήταν ευγνωμοσύνη.

Λίτσα Τακουμάκη, μαμά, ιδ. υπάλληλος

Ήταν αρχές Απριλίου όταν μάθαμε τα ευχάριστα. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι, οργανώνοντας και ετοιμάζοντας πράγματα και διαδικασίες για τον νέο ερχομό… Ώσπου, μια μέρα, η σύζυγος μού λέει «θα κάνω hypnobirthing». Χωρίς να έχω καταλάβει τι εννοεί, μου ξαναλέει: «είναι καλό να κάνουμε μαζί τα μαθήματα». Μην τα πολυλογώ, ήταν από τις καλύτερες επιλογές, αν όχι η καλύτερη, ώστε να γίνει πιο φυσιολογικά και πιο ομαλά ο τοκετός. Με τα μαθήματα, εστιάζαμε ο ένας στον άλλον, και μαζί στο μωρό, αλλά και στη γέννα και τον τοκετό γενικότερα. Η συνεύρεση με άλλα ζευγάρια βοήθησε στο να σκεφτούμε και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Χαλαρώσαμε και αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση, ενημερωθήκαμε για τις επιλογές μας ώστε να ζητήσουμε πράγματα από τη γυναικολόγο και το μαιευτήριο, όπως το πλάνο τοκετού, και την ενημέρωση του ιστορικού πριν από την ημέρα της γέννας. Επιπλέον, ένιωθα ότι οι ασκήσεις hypnobirthing βοηθούσαν τη σύζυγό μου να νιώθει καλύτερα, να είναι συγκεντρωμένη και, σαν αποτέλεσμα, ηρεμούσα και εγώ.
Τώρα, όταν μαθαίνω από φίλους για μωρά που έρχονται, συνιστώ πάντα, τουλάχιστον μια ενημέρωση για το hypnobirthing.

Γιώργος Κοτρώνης, μπαμπάς, ιδ. υπάλληλος

Μέσα στο άγχος της καθημερινότητας, τα σεμινάρια του hypnobirthing ήταν πραγματικά μια όαση χαλάρωσης και ξεκούρασης καθώς και το “ραντεβού” μας με τον σύζυγό μου, τον Γιώργο, που πρόσμενα κάθε Τετάρτη. Η Ευτυχία ήταν πάντα συνεπής στη δουλειά της από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και με πολύ επαγγελματικό τρόπο μας ενημέρωσε για το hypnobirthing και τι να περιμένουμε σε κάθε συνάντηση. Τα σεμινάρια ήταν πολύ επεξηγηματικά, προσφέροντας επιλογές στα διάφορα ζητήματα που μπορεί να προέκυπταν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ηχογραφήσεις της εξάσκησης βοηθούσαν τόσο εμένα όσο και τον σύζυγο μου να κάνουμε την πρακτική μας και να χαλαρώνουμε. Πολλές φορές, ήμασταν τόσο χαλαροί μετά την εξάσκηση, που κοιμόμασταν απευθείας. Μετά την προετοιμασία, έμενε να δούμε εάν το hypnobirthing θα λειτουργούσε για μας. Και πραγματικά λειτούργησε. Για το μεγαλύτερο μέρος του τοκετού, δεν ένιωθα παρά κύματα – όχι δυσφορία, ή τον πόνο που είχα νιώσει στη πρώτη μου γέννα, και ενώ ο τοκετός εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, ένιωσα σε πλήρη έλεγχο για το μεγαλύτερο μέρος, καθώς και ότι ήταν μια μαγική διαδικασία. Παρά μια επιπλοκή που υπήρξε, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον τοκετό με ασφάλεια, ηρεμία, και σύμφωνα με τις επιθυμίες που είχαμε θέσει στο πλάνο τοκετού. Το hypnobirthing είναι κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα και η Ευτυχία είναι επαγγελματίας με ευαισθησίες και πραγματική αγάπη για την δουλειά της είναι πολύτιμο μέλος ομάδας τοκετού.

Δήμητρα Ζέγκου, μαμά, βιολόγος, εγκληματολόγος

Tο hypnobirthing ήταν και είναι μια εμπειρία που σε φέρνει σε σύνδεση με τον εαυτό σου και τη νέα ζωή που γεννιέται μέσα στο σώμα σου. Μέσα από τις χαλαρώσεις, γεμίζεις αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνεσαι για αυτό που ετοιμάζεσαι να βιώσεις, ενώ λειτουργεί και υποστηρικτικά σε περιόδους άγχους και πίεσης. Το πιο σημαντικό μέσα από την επαφή μου με το hypnobirthing, ήταν η γνωριμία μου με την Ευτυχία, που ήταν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι, και σαν φάρος φώτιζε όταν ένιωθα ότι είχα πραγματικά χαθεί. Είναι υπέροχο να είναι ένας άνθρωπος δίπλα σου και να σε υποστηρίζει χωρίς να κρίνει τις επιλογές σου, ενώ ταυτόχρονα σου προσφέρει και διαφορετικές προοπτικές. Είναι αναμφίβολα πολύτιμο να νιώθεις ότι έχεις την δύναμη να ανταποκριθείς σε αυτό το νέο ρόλο, και το hypnobirthing, και όλη η φιλοσοφία που αυτό περικλείει, σου το προσφέρει αυτό.

Αθανασία Τσιτούρη, μαμά, εκπαιδευτικός

Παρακολούθησα τα μαθήματα hypnobirthing όταν ήμουν τεσσάρων μηνών έγκυος. Ακόμα θυμάμαι τις μέρες εκείνες. Πόσο φροντισμένη ένιωθα. Έχοντας ήδη ένα παιδί, διάφορες σκέψεις με φόβιζαν. Θα μπορέσω να αφιερώσω χρόνο σε εμένα και το νέο αυτό πλάσμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Θα μπορέσω να υποστηρίξω όλα αυτά που επιθυμώ και ονειρεύομαι, χωρίς να παραμελήσω την οικογένειά μου; Τα μαθήματα με βοήθησαν να ανοίξω χώρο για όλο αυτό το “παραπάνω” και να γίνουν όλα ομαλά και απλά. Δουλέψαμε πρακτικά πάνω στη μεγαλύτερη φοβία μου, που ήταν η ασφάλεια του μωρού κατά την διάρκεια του τοκετού. Θυμάμαι πως όταν τέλειωσαν τα μαθήματα, γύρισα σπίτι και ήξερα ακριβώς τι θέλω να κάνω, πώς θέλω να το κάνω, και ένιωθα σίγουρη ότι μπορώ να το κάνω. Ταυτόχρονα άρχισα να ακούω τις χαλαρώσεις κάθε βράδυ. Με βοήθησαν πολύ στην επαφή με το μωρό και στην ψυχική μου ηρεμία. Ήταν η καθημερινή μου ιεροτελεστία. Αργότερα βοήθησαν και τον μπαμπά να ηρεμήσει και να νιώσει ότι είναι εντάξει η μαμά να γεννήσει στο σπίτι. Καθώς ο καιρός πέρναγε, οι θετικές δηλώσεις, ο τρόπος σκέψης έγινε βίωμά μου. Και κάθε φορά που κάποια νέα ανησυχία εμφανιζόταν, η Ευτυχία ήταν εκεί να με βοηθήσει να διατηρήσω την επαφή με το μέσα μου και να το δουλέψω. Κι έτσι πέρασε ο καιρός και φτάσαμε στις 41+2. Οι μαίες και η βοηθός μητρότητας κατέφθασαν σπίτι. Όλα ήταν έτοιμα. Και εγώ απλά έκλεισα τα μάτια, συγκεντρώθηκα στην ανάσα μου και αφέθηκα. Για 12 ώρες. Κάποιες στιγμές άκουγα τις χαλαρώσεις. Κάποιες στιγμές αγκάλιαζα το παιδί μου και τον άντρα μου. Κάποιες στιγμές κοιμόμουν ανάμεσα στα κύματα. Σαν να επαναλάμβανα απλά την καθημερινή μου ιεροτελεστία. Ήρεμα, απλά, εύκολα. Και όταν ήρθε η ώρα, το μωρό μου βγήκε από την φωλιά του και κούρνιασε στην αγκαλιά μου.

Γωγώ Μάρκου, μαμά, πολιτικός μηχανικός

Στην εγκυμοσύνη του δεύτερου παιδιού μας, εγώ και ο σύζυγος μου παρακολουθήσαμε τον κύκλο του hypnobirthing με την Ευτυχία. Μέσα σ’ αυτόν τον κύκλο συνδεθήκαμε μαμά και κόρη, μαμά και μπαμπάς, μπαμπάς και κόρη αλλά και οι τρεις μας σαν οικογένεια. Εγώ η ίδια συνδέθηκα με μένα και με την δύναμη μέσα μου, κάτι που το θεωρώ απαραίτητο για μια μητέρα που πρόκειται να γεννήσει.
Το hypnobirthing έχει πρακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθημερινά και να σε βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης εργαζόμουν σε μια απαιτητική εργασία, και κάθε μέρα έβαζα στον υπολογιστή μου να ακούω το άλμπουμ με την μουσική που μας είχε δοθεί. Επίσης, στην οθόνη του υπολογιστή, άλλαζε κάθε 15 λεπτά η φωτογραφία όπου υπήρχε ένα μήνυμα από τις θετικές δηλώσεις που είχαμε από το hypnobirthing. Όλα αυτά με βοηθούσαν να χαλαρώνω και να μένω στον στόχο μου, με συνέδεαν με το μωρό και με έφερναν στο παρόν, σε πολλές στιγμές της εργασίας μου. Στο σπίτι, συνέχιζα να ακούω τη μουσική και, καθημερινά, τις χαλαρώσεις-οραματισμούς που είχαν δοθεί ηχογραφημένα.
Tην περίοδο των Χριστουγέννων, είχα φτιάξει ένα χαρτόνι με 25 θέσεις. Σε κάθε θέση υπήρχε ένα χαρτάκι με χειρόγραφη τη θετική δήλωση της ημέρας. Προσπαθούσα να μένω εστιασμένη σ’ αυτήν, και αυτό με απομάκρυνε από το στρες. Ήταν μαγικό ότι, την ημέρα του τοκετού, η δήλωση της ημέρας έγραφε: «χαλαρώνω βαθύτερα και βαθύτερα καθώς ο τοκετός μου προχωράει και το μωρό μου πλησιάζει όλο και περισσότερο στην γέννηση του». Την ώρα της αναγκαστικής -μα και ευλογημένης, για μένα- καισαρικής, το άλμπουμ με τη μουσική του hypnobirthing έπαιζε στο χειρουργείο και χαλάρωνε όλη την ομάδα του τοκετού.
Έχω την αίσθηση ότι ο κύκλος του hypnobirthing μάς έδωσε μια μοναδική νότα στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού αλλά και αφότου ήρθε το μωρό μας. Με επανέφερε στο στόχο μου για έναν εύκολο τοκετό και ένα υγιές μωράκι, μου δημιουργούσε σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά, ηρεμούσε τα συναισθήματα, το νου και τις σκέψεις μου, καθάριζε το υποσυνείδητό μου από τραυματικές εμπειρίες και μου προσέφερε μια ήρεμη και γαλήνια καθημερινότητα.

Έλενα Γαβρά, μαμά, ιδ. υπάλληλος
Ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!