O όρος «hypnobirthing» εμφανίζεται το 1987 στις ΗΠΑ, και αποδίδεται στην δόκτορα Michelle LeClaire O’Neill, ειδικό σε θέματα γονιμότητας, εγκυμοσύνης και τοκετού, που είναι και «μητέρα» της πρώτης επίσημης «μεθόδου» hypnobirthing, δηλαδή της εφαρμογής του μέσω ενός οργανωμένου συστήματος κανόνων και ενεργειών.

To «ίχνος» του hypnobirthing, ωστόσο, εμφανίζεται το 1851, όταν ο Σκωτσέτζος νευροχειρουργός και θεμελιωτής της σύγχρονης υπνοθεραπείας, John Braid, καταγράφει την χρήση της ύπνωσης στην πρόκληση τοκετού για ιατρικούς λόγους.
Τα επόμενα 60 χρόνια περνούν αθόρυβα για το hypnobirthing. Το 1912, όμως, συμβαίνει κάτι που θα αλλάξει για πάντα την ιστορία του. Ο τότε νεαρός γυναικολόγος -και μετέπειτα πρωτοπόρος και υπέρμαχος του φυσικού τοκετού- Grantly Dick-Read, παρευρίσκεται σε έναν τοκετό σε μια παραγκούπολη του Λονδίνου. Εκεί παρακολουθεί μια γυναίκα να γεννάει το παιδί της ήσυχα, χωρίς φασαρία και θόρυβο, αρνούμενη μάλιστα να δεχτεί την φαρμακευτική αναλγησία που της προσφέρει. Όταν, μετά το τέλος του τοκετού, ο Read ρωτά τη γυναίκα για την άρνησή της, εκείνη του απαντά: «Δεν πόνεσε. Η γέννα δεν πονάει, έτσι δεν είναι, γιατρέ;»
Με βάση την εμπειρία του αυτή, αλλά και την παρατήρηση επιτόκων που υπέφεραν πραγματικά από άγχος και πόνο, αν και ο τοκετός τους συνέβαινε σε πολύ καλύτερες συνθήκες, ο Read ορίζει το «σύνδρομο φόβου-έντασης-πόνου στον τοκετό», καταλήγοντας πως ο φόβος και η ένταση ευθύνονται κατά 95% για τον πόνο στον τοκετό, αλλά μπορούν να εξαλειφθούν μέσω τεχνικών χαλάρωσης.
Αν και εκείνος, τότε, αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να εφαρμόζει την ύπνωση, καθώς η έννοιά της ήταν παρεξηγημένη, το hypnobirthing, σήμερα, κατανοώντας πλήρως τη λειτουργία του νου, εφαρμόζεται για τη διάσπαση του κύκλου που ανακάλυψε και όρισε ο Read.
Πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1940, ο Γάλλος μαιευτήρας Ferdinand Lamaze παρακολουθεί πρακτικές τοκετού στη Σοβιετική Ένωση, όπου εξειδικευμένες νοσοκόμες εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής για τον έλεγχο του πόνου, σε εγκύους και επιτόκους. Επηρεασμένος, διαμορφώνει τη δική του αντίστοιχη προσέγγιση, αναφερόμενος απερίφραστα στη χρήση της ύπνωσης κατά τον τοκετό. Όμως, η αντίσταση και η δυσπιστία που συναντά τον αναγκάζουν να παραιτηθεί από τις αναφορές αυτές. Έτσι, Το 1950 κυκλοφορεί την μέθοδό του χρησιμοποιώντας απλά το όνομά του, επισημοποιώντας τη –γνωστή σε όλους- «μέθοδο Lamaze».
Από τότε μέχρι σήμερα, με ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες να αποδεικνύουν τα οφέλη της ύπνωσης στον τοκετό, δημιουργήθηκαν πολλά προγράμματα hypnobirthing, με βάση το αρχικό υλικό. Στην Ελλάδα, το hypnobirthing διδάσκεται μόλις τα τελευταία χρόνια, σε ιδιωτικά κέντρα ή/και κατ’ οίκον, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές hypnobirthing και υπνοθεραπευτές. Το HypnoBirthing Greece αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα δημιουργημένο εξ’ ολοκλήρου για την προετοιμασία και υποστήριξη των οικογενειών που γεννούν στην Ελλάδα και γράφει τη δική του ιστορία καθημερινά, με κάθε μητέρα που γεννάει χωρίς φόβο και ένταση, και κάθε μωρό που γεννιέται ήπια, με αγάπη, σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.